Marieke Attevelt, Intern begeleider basisschool De Voorhof in Vianen
De kracht van samenwerking: De Voorhof (Vianen) en de TOPgroep
Marieke Attevelt, Intern begeleider basisschool De Voorhof in Vianen vertelt.
Wij delen graag een succesverhaal over een leerling die een periode op de TOPgroep heeft doorgebracht. Deze ervaring heeft niet alleen haar ontwikkeling ondersteund, maar ons als school ook nieuwe inzichten een aanpakken opgeleverd die ten goede komen aan al onze leerlingen.
De uitdaging
In groep 5 begonnen we gedrag te zien dat we niet goed begrepen en we voelden ons handelingsverlegen. Tijdens een MDO spraken we een nieuwe aanpak af gericht op prikkelverwerking en emotieregulatie en zouden hier een arrangement voor aanvragen.
Toch lukte het ons niet om de situatie te keren. Dit had impact op zowel het welbevinden van de leerling als op de leerkracht en groepsgenoten. We kwamen in een negatieve spiraal terecht konden niet bieden wat de leerling nodig had.
De oplossing
Samen met Jesper van Dam (LOODS onderwijs), de ouders en onze consulent bespraken we in een nieuw MDO de mogelijkheid voor tijdelijke plaatsing op de TOPgroep. Hier kon de leerling tot rust komen en werken aan nieuwe vaardigheden, terwijl wij leerden wat ze nodig had voor terugkeer naar onze school.
Ouders gingen daar kennismaken, waarna de leerling snel geplaatst kon worden.
De vooruitgang
Bij de TOPgroep werkte de leerling aan specifieke doelen die werden opgenomen in het OPP. Het is voor de leerling essentieel geweest dat de TOPgroep een prikkelarme omgeving creeerde, ruimte bood voor individuele begeleiding en steeds aansloot bij wat zij kon. Vanuit die basis konden stapjes worden gezet in haar persoonlijke ontwikkeling en vaardigheden zoals zelfregulatie, sociale interactie en probleemoplossend denken in een veilige setting worden geoefend.
Dit vergrootte haar zelfvertrouwen en hielp haar om om uiteindelijk weer in het reguliere onderwijs te functioneren.
Als thuisschool bleven we intensief betrokken bij via MDO’s waarin we de voortgang bespraken en de terugkeer voorbereidden. Na ongeveer 16 weken kwam de leerling weer terug op De Voorhof. De eerste periode was er vanuit de TOPgroep begeleiding voor de leerling én leerkracht. Zo kon zij in vertrouwen weer invoegen en leerden wij wat zij nodig had.
Een waardevolle les
Plaatsing op de TOPgroep is een ingrijpende beslissing, maar kan veel opleveren. Een jaar later gaat het erg goed met de leerling.
Het was voor ons als school leerzaam om een leerling tijdelijk uit de situatie te halen, te zien wat er dan nodig blijkt, samen positief naar de toekomst te kijken en open te staan voor de terugkeer van de leerling, ongeacht het verleden.
Daarnaast hebben we ook geleerd dat het belangrijk is om goed naar een leerling te kijken en flexibel te blijven in onze aanpak. Wat voor de ene leerling werkt, is niet altijd hetzelfde voor de ander. Door de ervaringen met de TOPgroep hebben we als school nieuwe methoden geleerd die we ook kunnen inzetten voor andere leerlingen.
Dit succesverhaal laat zien hoe samenwerking en een open blik kunnen bijdragen aan inclusief onderwijs, waarin elke leerling de kans krijgt om zich optimaal te ontwikkelen.