Liza van der Vegt, Intern begeleider Basisschool de Schouw

— Inspanning en ontspanning: De unieke methode van de Schouw (Nieuwegein)

Inspanning en ontspanning: De unieke methode van de Schouw (Nieuwegein)

Liza van der Vegt, Intern begeleider Basisschool de Schouw vertelt.

Hoe zorg je ervoor dat een leerling in de leeftijd van 5-6 jaar ontspant terwijl hij het liefst actief bezig is? In overleg met ouders, externe betrokkenen en school werd het een doel om op zoek te gaan naar een manier om meer ontspanning te creeren op school. Dit was essentieel, zodat de leerling – die een ernstige spierziekte heeft, ook na schooltijd nog energie overhoudt voor ontspannende activiteiten.

Samen met Profi Pendi

Met behulp van het arrangement vanuit Profi Pendi schakelden wij de hulp in van het expertiseteam van de Kleine Prins dat veel kennis heeft van cluster 3-begeleiding. Vanaf het eerste contactmoment dachten ze actief mee over hoe we dit op klasniveau kunnen inzetten voor de leerling. De hulpvraag was duidelijk, maar hoe vertaal je dit naar de praktijk? Een energieke leerling uit groep 2 niet afremmen, maar op gestructureerde manier tot rust laten komen.

De Pakbak

Samen met de adviseur van de Kleine Prins ontwikkelden we het ‘Pakbak-systeem’. Dit bestaat uit een bak met twee tot drie laatjes waarin opdrachten zijn verwerkt. Tijdens het ochtenddeel van de speel-/werkles kiest de leerling een pakbak met:

  1. Een begeleide opdracht – uitgevoerd met de leerkracht.
  2. Een zelfstandige opdracht – gericht op motoriek, taal of rekenen.
  3. Een vrije keuze – altijd een moment om zelf iets te kiezen.

Waar de leerling voorheen de volledige speel-/werktijd in een hoek te vinden was, proberen we daar nu meer een gestructureerde opbouw in te vinden.

De leerkracht heeft samen met de adviseur gekeken naar de SLO-doelen en deze vertaald naar verschillende opdrachten en visuele opdrachtkaarten met foto’s. Hierdoor herkent de leerling meteen wat hij nodig heeft en waar het staat. Bij de introductie van de pakbakken was de adviseur aanwezig in de klas. Zo kon de adviseur de leerkracht ondersteunen en het systeem goed in laten burgeren in de klas.

Het resultaat

De pakbak is nu een vast onderdeel van de routine in de groep, gekoppeld aan de leerling. Door de pakbakken kunnen we de leerling meer gerichte oefeningen geven, werken aan zijn zelfstandigheid en kan hij afsluiten in de bouwhoek, iets wat hij het liefste doet. Of dit uiteindelijk ook zorgt voor echte ontspanning, is nog te vroeg om te zeggen. Wat we wel zien is een mooie groei; de leerling kan nu meer uitdaging aan dan voorheen en dat is al een heel mooie groei!

Tags: