We nodigen alle ib’ers en leerkrachten van de regio Lekstroom uit voor de workshops op donderdag 10 april. Tijdens deze workshopmiddag nemen we jullie mee op een reis vol inspiratie en nieuwe inzichten. Samen zetten we stevige stappen!
Kies uit maar liefst 9 verschillende workshops, die elk iets unieks te bieden hebben. Van praktische tips, tot zelf oefenen tot nieuwe kennis. Je kunt je verdiepen in onderwerpen die voor jou, jouw school en jouw leerlingen de meeste impact hebben. Maak een keuze en sluit aan bij jouw 2 favoriete workshops!
Deze middag is de ideale gelegenheid om te leren, te verbinden en te groeien. Kom samen met collega’s die ook enthousiast zijn om iets nieuws te ontdekken. Meld je vóór dinsdag 1 april aan in en laat je inspireren. We kijken ernaar uit om samen met jou een succesvolle middag te beleven!
14:30 – 15:00 uur Inloop met koffiekar
15:00 – 15:15 uur Opening
15:15 – 16:00 uur Workshops – ronde 1
16:00 – 16:15 uur Wisselpauze
16:15 – 17:00 uur Workshops – ronde 2
Datum: Donderdag 10 april 2025
Tijd: van 14.30 tot 17.00 uur
Locatie: Montessori Houten,
Hefbrug 9, 3991 LB Houten
Scaffolding is een bewezen effectief middel om meertalige leerlingen te ondersteunen in de klas. Onder scaffolding vallen talloze strategieën die de leerkracht kan toepassen, zowel ongepland als gepland. In deze workshop leer je diverse strategieën kennen en krijg je concrete handvatten om geplande én ongeplande scaffolding bij jouw meertalige leerlingen in te zetten. Daarbij gebruiken we voorbeelden uit de praktijk bij lessen technische lezen, begrijpend lezen en rekenen. We inventariseren welke je al misschien gebruikt, welke toepasbaar zijn en wat je nodig hebt om deze te verdiepen en uit te breiden. Zodat je morgen direct met scaffolding aan de slag kunt gaan!
Hoe creëer je écht verbinding met ouders? In deze workshop deelt Janneke van Bockel, ouderschapsdeskundige en initiatiefnemer van de website Ouderkennis, waarom inzicht in de psychologie van ouderschap zo waardevol is voor onderwijsprofessionals. Geïnspireerd door het gedachtegoed van Alice van der Pas vertaalt zij complexe theorie naar praktische handvatten die het contact met ouders verdiepen. Met een mix van theorie, ervaringskennis en onderlinge uitwisseling onderzoek je samen hoe een oudervriendelijke benadering eruitziet en krijg je een denkmodel aangereikt dat je helpt bij het versterken van de samenwerking met ouders.
In de workshop ‘Autisme in de klas’ staan we stil bij de 8 storingen in het brein bij autisme. Je leert hoe je het beste aan kan sluiten bij deze leerlingen in de klas. Hierdoor zorg je voor duidelijkheid en voorspelbaarheid. Ook leer je structuren bouwen voor het kind zodat hij/zij handelingen automatiseert en gewenst gedrag kan laten zien. Je gaat naar huis met praktische tips die je de volgende dag gelijk toe kan passen.
In deze workshop ga je aan de gang met de basisondersteuning voor (hoog-)begaafde leerlingen op je eigen school.
Aan de hand van een checklist kijk je wat je al doet en zie je ook wat je nog meer zou kunnen doen.
Hierover voer je een gesprek in een klein groepje onder begeleiding van één van de leden van de werkgroep HB.
Zo krijg je meteen handvatten hoe je ook op je eigen school dit gesprek effectief en laagdrempelig kunt blijven voeren.
Tijdens deze workshop leer je hoe je als leraar verbinding kunt maken met je leerlingen, door systemisch begeleiden toe te passen in je klas.
Met behulp van poppetjes en symbolen op tafel kunnen kinderen visueel laten zien waar ze staan in de klas. Dit geeft hen de kans om hun gevoelens te uiten en te verwoorden. Op deze manier voelen ze zich echt gezien en begrepen.In de workshop gaan we samen aan de slag met zo’n opstelling, zodat je zelf kunt ervaren hoe deze aanpak in jouw klas kan werken.
Wil je meer leren over groepsdynamiek en hoe je deze kunt beïnvloeden in de klas? Kom dan naar onze interactieve workshop!
We gaan aan de slag met verschillende spellen en werkvormen. Zo kan je zelf ervaren wat werkt in jouw praktijk. De spellen en werkvormen helpen je beter inzicht te krijgen in het gedrag en de interactie van kinderen in een groep.
Deze workshop is speciaal gericht op leerkrachten en ib’ers. Het is een ideale kans om je vaardigheden in communicatie en samenwerking te versterken, zodat je het groepsklimaat in de klas kunt verbeteren en effectiever kunt inspelen op de behoeften van je leerlingen.
Heb je interesse in het verdiepen van je kennis over traumasensitief werken in de klas? Dan is deze workshop iets voor jou!
In deze workshop, gegeven door kindertherapeut Esther de Joode, maak je (verder) kennis met wat traumasensitief werken inhoudt. Esther deelt praktische inzichten en handvatten die je meteen kunt toepassen in je dagelijkse werk met leerlingen. Na afloop van de workshop kijk je met andere ogen naar je klas en ben je beter in staat om in te spelen op de (onzichtbare) behoeftes van je leerlingen.
Moeilijk gedrag in de klas is een veelvoorkomende uitdaging voor leerkrachten en ib’ers. Hoe ga je hier mee om en welke interventies helpen het beste? In deze workshop neemt Loods Onderwijs je mee in het omgaan met uitdagend gedrag. Je bespreekt praktische strategieën en interventies die je direct kunt toepassen om een positieve leeromgeving te creëren.
Met nieuwe inzichten en handvatten ga je na de workshop met meer vertrouwen aan de slag in jouw klas.
Met de invoering van de Wet passend onderwijs is het opstellen van een ontwikkelingsperspectief (OPP) voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben verplicht. Maar hoe zorg je ervoor dat het OPP niet alleen een verplicht document is, maar juist een waardevol hulpmiddel voor de leerling, de leerkracht én de ouders?
In deze sessie gaan we samen aan de slag met vragen zoals:
Welke onderdelen zijn écht essentieel in een OPP, en wat kun je achterwege laten?
Hoe maak je van het OPP een praktisch document dat richting geeft aan het handelen in de klas?
Op welke manier kan het OPP bijdragen aan een goede samenwerking en communicatie met ouders?
Wil jij een OPP dat werkt in de praktijk? Meld je dan aan voor deze workshop.