Willemien Eikelboom

Terugblik Leerkring Hoogbegaafdheid, Willemien Eikelboom: “Dubbel bijzondere leerlingen”

Afgelopen leerkring, verzorgd door Willemien Eikelboom, stond in het teken van de ‘dubbel bijzondere leerling’ – of zoals zij het liever noemt: de extra veelzijdige leerling. De belangstelling was groot en de zaal zat vol, een onderwerp waar veel interesse voor is! 

Wat te doen als je niet weet wat te doen?

Wanneer je als leerkracht of begeleider vastloopt in de ondersteuning van een extra veelzijdige leerling, is het belangrijk om terug te gaan naar de basisbehoeften van elk kind: relatie, competentie en autonomie. Willemien vertelde ons voorbeelden over leerlingen die vastgelopen waren en welke stappen ze heeft genomen om deze leerlingen te begeleiden. Steeds draaiden die stappen om deze drie basisbehoeften. Hoe die ingevuld worden, is voor iedere leerling weer anders en dat maakt het soms een puzzeltje. Het is daarom belangrijk om niet te snel op te geven: probeer een interventie eerst 6 weken uit, voordat je bepaalt of deze effectief is of niet, en probeer verschillende interventies om de hardnekkigheid van het probleem vast te stellen.

Wanneer onderwijsbehoeften botsen

Bij extra veelzijdige leerlingen kunnen de onderwijsbehoeftes botsen, bijvoorbeeld bij een leerling met autisme en hoogbegaafdheid. Waar autisme vaak vraagt om structuur en voorspelbaarheid, is creativiteit en vrijheid juist een behoefte bij veel hoogbegaafde kinderen. Dit kan botsen: een leerling kan briljante ideeën hebben, maar moeite hebben om deze om te zetten in een concreet product. Willemien liet ons verschillende instrumenten zien die je in kunt zetten om onderwijsbehoeften in kaart te brengen. Daarbij gaat het erom een profiel op te stellen van de sterke en minder sterke kanten van de leerling en ook altijd de omgeving mee te nemen in het beeld.

Samenwerking met ouders en de leerling

Een belangrijke boodschap uit de leerkring was: betrek de ouders én de leerling. We lopen slechts een korte periode mee in het leven van een kind, daarom is het belangrijk het brede systeem rondom het kind te betrekken. Tips voor een goed gesprek met ouders: zorg dat je weet waarover je praat en ga samen op zoek naar waar het wél goed gaat.

Willemien benadrukte ook het belang van het gesprek met de leerling zelf. Wat heeft hij of zij nodig? Wat werkt wel en wat niet? Door écht te luisteren en samen oplossingen te zoeken, kun je het verschil maken.

De leerkring bood veel herkenning en praktische inzichten. Er werden casussen besproken en er was ruimte om samen te sparren over situaties die we op school tegenkomen. Deelnemers gingen naar huis met concrete handvatten om extra veelzijdige leerlingen beter te begeleiden. Een inspirerende bijeenkomst!